Podul din Pădurea Torcești

 


Construit in 1932 și demolat în 1960



Ieri, luând la pas Pădurea Torcești am descoperit o pată de istorie fără sa vreau.  Printre copacii înalți și deși se zăreau picioarele unui fost pod. Această fostă construcție ar putea deveni obiectiv istoric de interes local. 

Ce se știe despre acest pod?

  Despre acest pod se știe că a fost construit în anul 1932. Recepția sa, dându-se pe 30 mai  1932. Inginerul constructor al podului a fost Russu Edgar și era angajatul Serviciului Tehnic al Județului Tecuci. Antreprenor al lucrării a fost arhitectul N. Dobrescu.                                                                                               

Cum a fost construit?

Podul a fost proiectat pe o lungime de 100 metri, însă a fost redus la lungimea de 85 metri. Era construit din trunchi de stejar, picioarele din beton, iar lățimea era încât sa aibă două sensuri de circulație, cât și trotuare.  Construcția s-a a costat enorm de mult pentru acea perioadă, mai exact 1.600.000 lei.

Pentru ce a fost construit?

   A fost construit pentru a face legătura cu cariera de piatră din Lunca Siretului . În acea perioada, anii 1930 începuse modernizarea drumurilor, așa că era nevoie de multă piatră. Cariera de piatră se afla la vest de satul Torcești, peste râul Bârlad și a fost prima balastieră din localitate. 

Deși bun a fost, a ajuns să fie demolat

Chiar dacă podul a fost supus unui trafic foarte greu, acesta a rezistat până în anul 1960 când, nu știm de ce, a fost demolat pentru a fi înlocuit cu un altul, dar de făcătură mai simplă și fără ambient arhitectural, care, după mutarea cursului Râului Bârlad a fost demolat și el. 


Galerie foto










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Biserica din Torcești

BARAJUL DE LA MOVILENI