BARAJUL DE LA MOVILENI

 

Barajul de la Movileni este locul unde oamenii se adună  pentru a face cele mai artistice fotografii și pentru a pescui cei mai bun pești, însă puțin dintre cei care vin aici știu detalii despre acest baraj. 

19 ANI PÂNĂ LA FINALIZARE 

Hidrocentrala a fost pusă în funcțiune în anul 2006. Este singurul baraj proiectat si construit in Romania după Revoluția de la 1989, investiția fiind de 165 milioane euro, primele demersuri pentru realizarea obiectivului fiind demarate in anul 1990. 

DETALII TEHNICE 

AMENAJAREA MOVILENI valo­ri­fică potențialul hidroenergetic al râului Siret in zona localității Movi­leni, cu o cădere bruta la NNR de 12,00 m, care s-a realizat prin executarea in ampla­samentul Movileni a unui baraj prevăzut cu stavile. Barajul asigura o acumulare de 59 mil. mc de apa si un debit de 380 mc/s. Puterea instalată a centralei este de 36,8 MW iar producția de energie electrica care se obține intra-un an hidrologic mediu este de 75,5 GWh/an, contribuind si la atenuarea debitelor de viitura. Amenajarea Movileni este ampla­sată in albia minoră si majoră, pe terasa inferioară a râului Siret. Pe malul stâng al râului se ridică o terasă a cărei diferența de nivel la Movileni este de 20 m iar pe malul drept se desfășoară lunca si terasele in trepte pe o lățime de 3-4 km. BARAJUL DEVERSOR este de tip „deversor cu prag lat“, cu 7 câmpuri deversoare. Deversorul este echipat astfel: patru câmpuri cu stavile segment 16 x 10 m2 si trei câmpuri cu stavile segment cu clapeta 16 x (8, +2,00) m2. Doua deschideri au stavi­lele complet încălzite, iar alte doua des­chideri au încălzite numai clapetele. Soluția constructiva pentru barajul deversor este cu ploturi independente, partea deversoare fiind un radier din beton cu lungimea de 48 m. In câmpurile deversoare rosturile permanente se afla la 4 m de fata pilelor (cate doua pe câmp). Pilele au grosimea de 4,00 m si servesc pentru susținerea stavilelor, fixarea batar­dourilor, adăpostirea meca­nis­melor de acționare a stavilelor, susținerea grinzilor pentru macaraua portal si a podului care face legătura intre cele doua maluri. Debitul evacuat prin deversor este trecut prin disipatorul de energie care are lungimea de 57,0 m, continuat cu o risberma fixa si una mobila de 40,0 m. 



DIGURILE ACUMULARII realizează închiderea in versantul mal stâng al frontului de retenție, limi­tarea lacului pe malul drept si apărarea unor localități la coada lacului Movileni. Digurile sunt de tip omogen, cu masca de etanșare din pereu de beton armat si etanșate in profun­zime cu ecran din beton (tip Kelly) acolo unde înălțimea coloanei de apa este mai mare de 5,00 m; in zona cu coloana de apa mai mica de 5,00 m s-a executat un pinten din beton pe care sprijină pereul din beton armat. Materialul de umplutura pentru diguri este „balastul“ extras din cuveta lacului. Prezenta in fundația digurilor a nisi­pu­rilor fine, potențial lichefiabile la seismicitate ridicata a amplasamentului, a făcut necesara înlocuirea acestui strat de nisip cu balast (in cazul stratului de nisip subțire) si executarea de bretele in ampriza  care fac legătura cu pintenii drenați din balast executați la piciorul talabelor amonte-aval ale digurilor (in cazul straturilor de nisip groase). Lungimea totala a digurilor – 13.180 m cu un volum de 1.962.200 mc excavații, 4.115.000 mc umpluturi, 325.000 mc prisma drenat, 85.565 mc beton, 103.860 mp etanșare, 20.500 mc argila, 135.520 mp pere beton,  23.450 mp amenajare si înierbare taluzez exteri­oare, 115.438 ml etanșare rosturi. Racordul digurilor cu construcțiile din beton din frontul de retenție s-a făcut cu ziduri laterale din beton armat. Pentru colectarea debitelor apelor de infiltrație prin diguri, a debitelor din precipitații, a celor subterane din pânza freatica si a debitelor din afluenții Siretului (care in condițiile amenajării acumulării nu au putut fi colectați in lac) s-au executat canale de drenaj si colectare a torenților situați pe partea exterioara lucrărilor (contra canal dig). Intre canalul de colectare-drenaj si baza digurilor s-a păstrat o berna de 6,00 m lățime, necesara pentru intervenții, întreținere si circulație. Contraca­nalul debușează in aval de baraj-uzina.

Centrala este amplasata in frontul de retenție, adiacent barajului, in par­tea dreapta a acestuia. Din conside­rente tehnologice (condiții impuse de echipamente) s-a ales soluția de ali­niere cu barajul (aceeași aliniere pentru pod si macaraua capra). Totodată, s-a ținut cont de condițiile dificile de fundare (argila) si de seismicitatea ridicata a amplasamentului (zona Focșani fiind recunoscuta pentru manifestări seismice).

 Centrala s-a proiectat si executat monobloc, cu lungimea de 76,47 m si lățimea de 40,80 m. Accesul se face de pe platforma exterioara de montaj, dimensionata astfel încât sa permită mane­vrele trailerului. 

Principalele parți ale centralei sunt: blocul centrala, blocul montaj (cu o lungime de 18,60 m, permițând folosința comuna cu barajul a următoarelor utilități: căile de rulare ale macaralei capra la cota prizei; șoseaua peste nodul hidrotehnic, ecranul definitiv amonte), bazinul de liniștire, stația de 110 kV. Lucrări organizare de șantier (tehnologice si colonii muncitorești), cu caracter provizoriu, sunt amplasate in raza localității Ciușlea. 

Linii electrice de racordare la sistem. Transportul energiei se face printr-o LEA 110 kV de 9,00 km pana la stația de transformare 110/20 kV Tecuci (existenta). LEA 20 kV pentru alimentarea servi­ciilor proprii se racordează la LEA 20 kV existenta Tecuci-Movileni. 

Drumuri de legătura. Drumul de acces la barajul Movileni s-a racordat la DJ 204 G Garoafa-Răchitosu-Ciușlea, printr-un drum existent dar modernizat de 3,8 km (prin localitatea Ciușlea) si unul nou de 3,0 km intre satul Ciușlea si Barajul Movileni. Drumul de legătura la malul stâng face racordul intre barajul Movileni si DJ 252. Se asigura, astfel, legătura intre DJ 204 G si DJ 204 E de pe malul drept, cu DJ 252 de pe malul stâng. Lungimea drumului este de 2,1 km.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Biserica din Torcești

Podul din Pădurea Torcești