Biserica din Torcești


...s-a dat drumul unei plute pe apă și locul unde s-a oprit pluta a fost cel mai înalt și potrivit pentru construcția bisericii[...]

   Așa a fost ales locul, unde în ziua de astăzi este biserica cu  hramul  „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din satul Torcești.



Au mai fost și alte biserici înainte de aceasta?

Da, au mai fost și alte biserici înainte de aceasta, dar au fost din lemn, și au avut viață scurtă din cauza frecventelor inundații ale râului Bârlad. Ultima biserică din lemn, din satul Torcești a funcționat chiar pe malul estic al Bârladului cu cimitir, însă inundațiile din anul 1905 au avariat grav biserica, încât nu s-a mai putut slujii in ea.

O nouă biserică

Oamenii din Torcești aveau nevoie de un nou locaș de cult, unde să se roage, așa că la inițiativa boierului Paul Balș care avea moșia pe aceste meleaguri, bătrânii satului au ales locul bisericii într-un mod inedit. Aceștia au pus o plută pe râul Bârlad și au lăsat-o să meargă până când aceasta s-a oprit. Locul unde avea să se oprească pluta, era cel mai potrivit loc pentru construcție.

În primăvara anului 1907 s-a pus piatra de temelie a noii biserici din Torcești, iar lucrările s-a încheiat în anul  1912.


Primul preot care a slujit în noua biserică din cărămidă a fost Gheorghe Rarinca care și-a început misiunea în vechea biserică din lemn. Acesta a decedat în anul 1924. A reușit să sfințească noua biserică și să construiască o casă parohială.  Preotul este înmormântat chiar in curtea bisericii, după ce a slujit 44 de ani.

Printre preoții care au mai slujit la această biserică de-a lungul timpului enumerăm:
 Mihai Chircu care a slujit timp de 55 ani. 
Rădescu Iulius care a slujit între anii 1977 și 1983. Acesta a organizat exemplar arhiva, biblioteca și cancelaria parohială. A împrejmuit cimitirul cu gard din beton și a adus un frumos clopot din bronz. Pentru acest clopot. preotul a fost arestat de securitate și a făcut închisoare grea, timp de doi ani la Penitenciarul din Galați, iar după eliberare i s-a interzis să slujească la Torcești.
După acest preot au urmat să slujească Gheorghe Velicu, Petru Motoc, Aurel Hârjoabă.
După preotul Aurel Hârjoabă a urmat să slujească, în anul 1985 părintele Ionașcu Nicolae, care a avut misiunea de a reconsolida biserica după inundațiile și cutremurul din anul 1977. În anul 1990 biserica a fost sfințită din nou de PS Casian Crăciun, actual IPS Casian. 

Între anii 1992 și 1998 a slujit părintele Ciobanu Nicolae, iar din anul 1998 biserica este încredințată părintelui Petru Ojog. După inundațiile din anul 2005, biserica și casa parohială au fost resfințite în prezența a mii de credincioși care au venit să-i sprijine pe cei sinistrați.


                   

Astăzi slujește cu vrednicie preotul Eugen Barbu, născut în anul 1992, iar preotul Ojog slujește la „Maica Precista” din Tecuci. Pe lângă vechiul hram s-a adăugat unul nou, Nașterea Maicii Domnului.

Galerie foto








 








 

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

BARAJUL DE LA MOVILENI

Podul din Pădurea Torcești