Despre ploaia înghețată

     În această dimineață locuitorii din sudul Moldovei, dar și locuitorii din Crișana (vestul țării) au avut parte de un fenomen meteorologic mai rar, care a acoperit sub o peliculă de gheață tot ce a prins in cale. 

Pelicula a acoperit copacii, mașinile, dar și solul. In unele zone aceasta acoperit și partea carosabila, astfel producându-se accidente. De exemplu în această dimineață pe drumul dintre Cuca și Gârboavele (partea de sud-est a județului Galați), un tânăr, din cauza poleiului de pe șosea a pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat.  Totodată în timpul acestui fenomen trebuie să conducem prudent pentru că pericolul este unul mare, iar într-o clipită  putem pierde controlul mașinii. Pe lângă șoferi si pietonii pot fi in pericol din cauza gheții care acoperă solul în urma acestui fenomen. Aceștia trebuie sa-și mărească atenția când merg pentru că este pericol de cădere. În zona noastră, zona Tecuci, pelicula de gheață nu a reușit să acopere trotuarele, însă în alți ani da. Numărul persoanelor care au ajuns la urgențe cu diferite fracturi la mâini sau picioare a fost unul mare. De exemplu, la Spitalul de Urgență din Galați, în anul 2019 au ajuns peste 300 de pacienți într-o singură zi. Unii dintre ei au avut fracuri grave și au necesitat operații.

Despre ce fenomen este vorba?


    Despre ploaia înghețată este vorba. Aceasta este un fenomen meteorologic rar, în care picăturile de ploaie suprarăcite îngheță instantaneu la atingerea solului  sau a obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultata. numită polei, se poate acumula cu o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse.

Cum se formează ploaia înghețată?

  

Ploaia înghețată este adesea asociată cu introducerea unui front cald într-un sistem, atunci când aerul sub-îngheț (temperaturile la sau sub îngheț) este prins în cele mai joase niveluri ale atmosferei, în timp ce aerul cald se situează la altitudine superioara. Această configurație este cunoscută sub denumirea de aer rece, și se caracterizează prin aer foarte rece și uscat la suprafața din regiunea de înaltă presiune.
Ploaia înghețată se dezvoltă atunci când zăpada venita din straturile superioare ale atmosferei întâlnește în cădere un strat de aer cald intermediar , determinând zăpada să se topească și să devină ploaie. Pe măsură ce ploaia continuă să cada, trece printr-un strat de aer sub-înghețat chiar deasupra suprafeței solului și se răcește la o temperatură sub îngheț (0 ° C ). Dacă acest strat de aer sub-îngheț este suficient de mare picăturile de ploaie pot avea timp să înghețe în grindina sau lapoviță înainte de a ajunge la sol. Cu toate acestea, dacă stratul de aer sub zero grade la suprafață nu este foarte mare, picăturile de ploaie care cad prin el nu vor avea timp să înghețe și vor lovi pământul ca ploaie înghețată.


Galerie foto



Această fotografie este de pe drumul comunal 58, zona Umbrărești-Deal, în anul 2019.


Mașini trase pe dreapta din cauza poleiului pe DN26, anul 2019

Fotografie de pe DN25, anul 2018, zona localității Tudor Vladimirescu

Fotografie de pe DJ 251, comuna Smârdan, anul 2018










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Biserica din Torcești

BARAJUL DE LA MOVILENI

Podul din Pădurea Torcești